Appel laagjescake

Ode aan de herfst

Dit had ik nooit van mezelf verwacht. 

Een paar jaar geleden had ik echt een hekel aan de herfst. 🍂 De dagen die korter worden, de grote hoeveelheid regen, ik werd er lichtelijk depressief van.

Totdat een lieve collega mij aanraadde om bewust te gaan genieten van de herfst. Ik ging dat doen. Dagelijks een wandeling in het bos, de mooie dingen van de herfst fotograferen. Zelfs bomen in de regen en weerspiegeling van druppels op de ruiten. 

Ze zeggen, alles wat je aandacht geeft groeit, en dat klopt… als je altijd maar negatief denkt over iets, voed je die gedachten en gaat het steeds negatiever voelen. Maar omgekeerd werkt het ook. 

Dat merkte ik de vorige herfst toen ik opeens geen herfstdip meer had. Waar mensen om me heen klaagden om de grote hoeveelheid regen, was ik daar in m’n hoofd niet meer mee bezig. 

En vorige week? Gek… het was er in een keer. Een flits, een gedachte, een uitkijken naar de herfst. 

Wie kon ooit denken dat zo’n hater als dat ik was, nu van de herfst ben gaan houden,

Ter ere aan die gedachte… dit geweldige ‘ode aan de herfst’ taartje.

Wat heb je nodig:

Voor het biscuit:
100 gram ei
50 gram fijne suiker
40 gram speltbloem
10 gram maizena

voor de koekkruimel:
115 gram speltbloem
10 gram suiker
snufje zout
60 gram roomboter
10 ml water

voor de trempeersiroop:
55 ml apple Bandit 0.0
5 gram ahornsiroop
5 gram kaneel

voor de appellaag:
75 gram zachte dadels
200 gram appel
5 gram kaneel

voor de monchoucrème:
200 gram monchou
250 ml slagroom
50 gram poedersuiker


Hoe maak je het:

  1. Bak eerst een biscuit:
    Klop de ei samen met de suiker in 20 minuten helemaal fluffy. Roer de speltbloem en de maizena door elkaar en zeef boven het eimengsel. Spatel er voorzichtig doorheen. Schenk in een goed ingevette springvorm van 14 a 15 cm en bak voor 20 a 25 minuten gaar in een oven op 160˚C (hetelucht.) Laat goed afkoelen.
  2. Maak de koekkruimel door de ingrediënten met een mixer grof te mengen, zo dat er nog geen deegbal ontstaat. Verdeel de kruimels over een bakplaat en bak voor 25 minuten in de oven op 175˚C.(hetelucht) Roer af en toe om. Laat goed afkoelen.
  3. Maak de monchoucrème door de monchou met de poedersuiker en een beetje slagroom iets los te mixen. Voeg daarna beetje bij beetje de slagroom erbij en blijf mixen tot een mooie stevige crème. Doe in een spuitzak en zet in de koelkast tot gebruik.
  4. Halveer de dadels en haal de pit eruit. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd een kwart van een appel in kleine stukjes en pureer samen met de dadels met de staafmixer. Snijd de rest van de appel ook in kleine stukjes, roer de kaneel erdoorheen en meng met de dadelpuree.
  5. Maak de trempeersiroop door de apple bandit te mengen met de kaneel en ahornsiroop
  6. Het opbouwen kan beginnen.
  7. Snijdt de taart in 3 lagen. Bekleed je springvorm met acetaatfolie en leg een taartlaag in je springvorm. Verdeel hierover een deel van de trempeersiroop.
  8. Verdeel met de spuitzak een laag monchoucreme over de taartlaag, zodat deze helemaal bedekt is. Leg hierop een laag koekkruimels.
  9. Bedek de koekkruimels met de helft van de appelstukjes en druk een beetje aan.
  10. Leg hierop weer een taartlaag en herhaal de stappen 7, 8 en 9.
  11. Leg de laatste taartlaag op de taart. Verdeel hier de resterende trempeersiroop over en bedek met de laatste hoeveelheid monchoucrème. Nu nog een laagje koekkruimels en dan kan de taart voor een nachtje opstijven in de koelkast.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *