Appel/kaneelslofje met speculaasbodem

Dit appelkaneelslofje is wel een van van de baksels die zeker in het herfst rijtje thuishoren. Een slofje is natuurlijk sowieso al heerlijk, maar bij dit slofje is het sloffendeeg gemengd met de lekkerste speculaaskruiden. Deze geweldige combinatie van friszoete appels, warme kaneel en kruidige speculaas zorgt voor een geweldige smaakexplosie

Net zoals gevuld speculaas is dit slofje opgebouwd uit een bodem van speculaasdeeg met daarop amandelspijs. De appeltjes zijn gebakken in de pan met wat suiker en kaneel, waardoor het heerlijk karameliseert en daarbovenop een luchtige mousse van speculaasroom.

Ik was afgelopen vrijdag bij een vriendin en kreeg daar een vegan slofje van AH. Een nieuwe variant met appelkaneel en kaneelmousse. En zoals dat bij mij gaat, wil ik dat dan gelijk namaken, met natuurlijk mijn eigen kitchenlab touch.

Het eindresultaat: Dit appelkaneelslofje met speculaasbodem is zeker de moeite waard om eens te maken. De unieke combinatie van smaken en texturen zorgt voor een traktatie die geschikt is voor elke gelegenheid. Of je nu een ervaren bakker bent of gewoon zin hebt om iets nieuws te proberen, dit recept zal zeker indruk maken op vrienden en familie. Dus, haal je bakspullen tevoorschijn en waag je aan het maken van dit te lekkere appelkaneelslofje met speculaasbodem. Je zult er geen spijt van krijgen!

Ingredienten:

Voor de bodem:
225 gram speltbloem
100 gram lichtbruine basterdsuiker
160 gram roomboter
5 gram baksoda
1 eetlepel citroensap
1 ei

Voor de amandelspijs:
150 gram amandelspijs
1 ei

Voor de kaneel appeltjes:
2 appels (elstar)
4 tl suiker
beetje kaneel.

Voor de speculaasroom:
150 gram slagroom
150 gram mascarpone
50 gram suiker
speculaaskruiden naar smaak

Hoe maak je het:

De bodem:
Meng de ingredienten voor de bodem door elkaar tot een soepel deeg.

De amandelspijs:
Meng de amandelspijs (zelfgemaakt of gekocht) met 1 ei. Zorg dat het een mooi glad mengsel is en doe in een spuitzak.

Het deeg:
Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 tot 1 cm dikte en steek met sloffenvormpjes de bodempjes uit. Leg de bodempjes op de bakplaat en zet de sloffenringen er weer omheen. Druk eventueel het deeg een klein beetje uit zodat het netjes verdeeld in het vormpje zit.
Spuit een streepje amandelspijs over de bodempjes. Zorg dat de randen vrij blijven van amandelspijs.
Zet de slofjes voor 14 minuten in de oven op 175 graden hetelucht.

De kaneelappeltjes:
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Doe in een pan met dikke bodem samen met de suiker en kaneel en bak op laag vuur tot je de suiker ziet karameliseren. Laat afkoelen.

De speculaasroom:
Klop de mascarpone los met de suiker. Voeg beetje bij beetje de slagroom toe en mix iedere keer goed door. Voeg nu de speculaaskruiden toe en klop het mengsel op totdat het mooi stevig is en je het straks mooi kunt opspuiten.

Opbouwen:
Doe een laagje kaneelappeltjes op de slofjes en spuit er een mooie toef speculaasmousse op. Decoreer evt. met kruidnoten en chocola.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *