Het idee voor deze ijstaart komt uit het superleuke boek ijspret van Linda Lomelino. Wel behoorlijk aangepast, maar toch gaan de credits van deze mooie ijstaart naar haar.
Het mag dan een werkje zijn, dat is het dubbel -of moet ik zeggen 4 dubbel- en dwars waard.
Een laagje chocoladekoekbodem, een laag kersen, avocado en bananenijs, gedecoreerd met pistachenoten en kersen. Need i say more…
Wat heb je nodig:
per laag koekbodem:
- 50 gram biscuitjes
- 10 gram ahornsiroop
- 15 gram pure chocola
- 25 gram roomboter
Voor het ijs:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 500 ml slagroom
- 75 gram diepvries kersen
- 75 gram diepvries avocado
- 110 gram bevroren banaan
- 50 gram fijngehakte ongezouten pistachenoten
Voor de decoratie:
- 30 gram roomboter
- 100 gram (pure) chocola
- 25 gram fijngehakte pistachenoten
- verse kersen.
Hoe maak je het:
Bekleed een cakevorm van ongeveer 28 a 30 cm met bakpapier.
Smelt de roomboter met de pure chocola en de ahornsiroop en maal de biscuitjes fijn. Roer de fijngemalen biscuitjes door het gesmolten roomboter mengsel en bedek hier de bodem van het bakblik mee.
Meng de gecondenseerde melk met de slagroom en verdeel het mengsel in 4 porties. 2x 180 ml en 2x 250 ml.
Neem 1 deel van 180 ml en pureer dit samen met de 55 gram van de bevroren banaan tot een egaal mengsel. Giet dit op de bodem van de ijstaart en laat in de vriezer bevriezen.
Maak weer een laag koekkruimels en verdeel deze over de eerste ijslaag. Zet terug in de diepvries.
Neem nu een deel van 250 ml gecondenseerde melk mengsel en pureer dit met de avocado tot een egaal mengsel. Roer hier de gehakte pistachenoten door en evt. nog wat ahornsiroop naar smaak. Schenk deze laag in de bakvorm en laat weer bevriezen in de diepvries.
Maak de derde laag koekkruimels en verdeel deze over de pistachelaag. Zet terug in de diepvries.
Neem weer 180 ml gecondenseerde melkmengsel en pureer dit met 55 gram van de bevroren banaan tot een egaal mengsel. Giet dit op de koeklaag en laat weer bevriezen.
Maak de vierde koeklaag en verdeel dit weer over de bananenlaag. Zet weer terug in de diepvries.
Neem de laatste 250 ml van het gecondenseerde melk mengel en pureer met de 75 gram diepvrieskersen. Verdeel over de koeklaag en zet weer terug in de diepvries.
Maak nu de laatste laag koekkruimels en dek hier de ijstaart mee af.
Smelt voor de decoratie de pure chocola met 30 gram boter en decoreer hier de bovenkant van de ijstaart mee. Bestrooi met fijngehakte pistachenoten en decoreer met de verse kersen.
Enjoy!