Na heel veel suikerbrood recepten geprobeerd te hebben en iedere keer teleurgesteld in het resultaat maar besloten mijn eigen gevoel te volgen en mijn eigen recept te maken.
En met succes! Ik heb nog niet eerder zo’n lekker zelfgebakken suikerbrood gegeten.
Dit suikerbrood is zoet, klef en plakkerig, precies zoals een echt suikerbrood wezen moet.
Ingrediënten:
voor een bakvorm van 21 cm
Voor het deeg
120 ml lauwwarme (volle) melk
7 gram droge gist
330 gram speltbloem
2 tl suiker
60 ml (olijf)olie
1/2 tl vanillepoeder
1/2 tl zout
1 eetlepel gembersiroop
1 ei
Voor de suikerlaag:
150 gram suiker
beetje kaneel naar smaak
70 gram roomboter
50 gram parelsuiker
Hoe maak je het:
het deeg
Meng de lauwwarme melk met de gist in de mengkom van je mixer. Schep daar bovenop de speltbloem en daarna de overige ingredienten. Kneed met een mixer tot je een mooie soepele deegbal hebt die niet meer plakt. Dek af en laat een half uurtje rijzen.
De suikerlaag
Smelt ondertussen de roomboter en roer hier de 150 gram suiker en de kaneel doorheen.
Het deeg
Druk het deeg een beetje plat en vouw de zijkanten naar binnen zodat je een deeglap krijgt die net zo breed is als je bakvorm. Druk nog een keer aan en besmeer dit helemaal met het suikermengsel. Strooi hier overheen de parelsuiker en rol daarna het deeg mooi strak op. Bekleed je bakvorm met bakpapier en leg het deeg erin. Maak de bovenkant van het brood een beetje nat en bestrooi nog wat met basterdsuiker en parelsuiker. Laat op een warme plek ongeveer een uur tot anderhalf uur rijzen.
Zet je bakblik in de oven en stel je oven in op 180 graden hetelucht. Zet de timer op 35 minuten. In de tijd dat de oven opwarmt rijst het broodje nog even verder en gaat daarna gelijk over in bakken. Haal na 35 minuten je broodje uit de oven en laat hem even afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt.
En nu… Genieten!