Een keuken vol chaos. Veel bakjes en bestek wat gebruikt word, met al deze laagjes van deze prachtige Charlotte, maar het is het allemaal waard. Wat een prachtige taart is het geworden!
Gek genoeg kwam ik deze week vaak een charlotte-taart tegen, op Instagram, in het boodschappenmagazine van de boni, en vervolgens ook nog op Pinterest. Ik besloot er voor te gaan en heb er het recept voor gebruikt wat ik op Pinterest tegenkwam.
Zoals gewoonlijk heb ik er weer mijn eigen draai aan gegeven. Ik kan het ook gewoon niet, een recept van A-Z volgen.
Allereerst heb ik gewoon mijn eigen biscuitrecept gebruikt. Wat goed is, moet je niet willen verbeteren heb ik wel eens gehoord. Dat dus ook voor dit recept.
Verder heb ik de hoeveelheden suiker verminderd en meer limoen toegevoegd. Ik hou wel van de friszure smaak.
Ik gebruik een verstelbare bakring bij de meeste van mijn baksels. Ideaal, want je hebt geen springvormen in allerlei maten nodig. Bij dit recept is dat ook heel handig, want je bakt een biscuit van 16 cm doorsnee, zet daaromheen de lange vingers en de verstelbare bakring stel je precies af op de juiste grote.
Ingrediënten
Voor het biscuit
- 2 eieren
- 200 gram suiker
- 40 gram bloem
- 10 gram custard
- lange vingers
Voor de frambozenbavarois
- 2x 125 gram (diepvries) frambozen
- 2x 2 blaadjes gelatine
- 2x 65 ml slagroom
- 2x 25 gram suiker
voor de limoenyoghurt
- 2x 100 gram slagroom
- 2x 100 gram yoghurt
- 2x sap van 1 limoen
- 2x 2 blaadjes gelatine
- 2x 25 gram suiker
Voor de frambozengelei
- 2x 125 gram (diepvries)frambozen
- 2x 25 gram suiker
- 2x 25 ml water
- 2x 2 blaadjes gelatine
Decoratie:
- vers fruit
Bereiding
Biscuit:
Mix de eieren met de suiker in ongeveer 15 a 20 minuten mooi stevig. Vet een springvorm van 16 cm in en verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht) Zeef het bloem/custard mengsel boven het eimengsel en spatel er voorzichtig doorheen. Schenk in de bakvorm en bak in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar. Laat goed afkoelen.
Snijdt het biscuit in 2 lagen en leg de eerste laag op de bodem van een springvorm van 18 cm. Zet de lange vingers ernaast. Om ze niet te laten omvallen kun je het best eerst 4 lange vingers op 3, 6, 9 en 12 van de bakvorm zetten (zie je bakvorm als een denkbeeldige klok)
frambozenbavarois:
Week de blaadjes gelatine in koud water. Kook de frambozen met de suiker en een heel klein beetje water tot de suiker is opgelost. Pureer met een staafmixer en haal door een zeef. Los de gelatine op in de frambozenpuree. Laat iets afkoelen. Klop de slagroom stijf en spatel beetje bij beetje door de frambozenpuree. Schenk de frambozenbavarois op de biscuitbodem en laat opstijven in de koelkast.
Limoenyoghurt:
Week de blaadjes gelatine in koud water. Kook het limoensap samen met het suiker tot de suiker is opgelost. Laat even afkoelen. Klop de slagroom stijf. Meng de yoghurt met de slagroom en spatel voorzichtig door elkaar. Schenk het afgekoelde limoen mengsel erbij en spatel goed door. Schenk op de frambozenbavaroislaag in de bakvorm. Laat goed stijf worden in de koelkast.
De frambozengelei:
Week de blaadjes gelatine in koud water. Kook de frambozen samen met het suiker en een heel klein beetje water tot de suiker is opgelost. Laat een klein beetje afkoelen, en los de gelatine erin op. Schenk de frambozengelei op de yoghurtlaag in de bakvorm. Laat goed opstijven in de koelkast.
Leg de tweede biscuitlaag op de frambozengelei laag en herhaal de voorgaande 3 lagen. Laat de taart verder opstijven in de koelkast. Haal de taart uit de vorm en decoreer met frambozen en evt ander fruit.
Enjoy
Bedankt voor dit recept! Gisteravond 3 uur in de keuken gestaan om dit te serveren als nagerecht op 1e kerstdag. Maar het was het meer dan waard! Hij smaakt heerlijk! Met het verse fruit bovenop en een mooi lint er omheen is hij ook helemaal af 👌
Wat leuk om te horen. Dank je wel voor je lieve reactie.